Design, trender och nyheter

Världens bästa shopping

För den som gillar att shoppa och ska på semester finns det många alternativ att välja mellan, och ibland kan det vara svårt att hitta rätt. Tycker du om att resa finns alltid lokala marknader och upplevelser att besöka. Dock är det vissa städer och platser som utmärker sig för de otaliga butiker och välkända varumärken som finns. Här är en sammanställning av några sådana platser i världen.

Bangkok, Thailand

Thailands pulserande huvudstad Bangkok tar en plats på listan med en motivering som betonar stadens så kallade ”Night Markets”. Dessa Night markets gör det möjligt att shoppa vidare på natten även efter att de vanliga klädbutikerna har stängt. Värt att tillägga är att Thailand är ett väldigt billigt land i förhållande till Sverige, något som ökar chansen till riktigt bra fynd.

London, England

Många är på ett eller annat sätt bekanta med Englands stora och omtalade huvudstad. Har man inte varit där på besök kanske man är en supporter till något av stadens Premier League-lag. Bestämmer man sig för att åka dit finns det en hel del shoppingmöjligheter att utforska. The Huffington Post berömmer butiker som Harrods, Libertym Selfridges och Harvey Nichols. Förutom de här välkända butikerna pågår det ständigt loppmarknader och liknande i staden.

Milano, Italien

Milano är känd som en av de stora modestäderna tillsammans med bland annat Paris och New York. För de med en hög budget finns det exklusiva shoppingstråket Via Montenapoleone. Vill man göra som Milanoborna själv gör kan man gå till de olika outlets som staden erbjuder. Exempel på dessa är Dmagazine Outlet och Il Salvagente.

Delhi, Indien

Är man trött på enorma outlets och stora butiker är Delhi i Indien ett bra ställe att åka till. Indiens huvudstad har ett brett utbud av loppmarknader av många olika slag, och här kan man hitta allt från kryddor till högkvalitativa skräddarsydda kostymer.

 

Resefotografi – förena nytta med nöje

När du är iväg kanske foto är någonting som inspirerar? Det är vanligt att vilja ha med sig fragment av vistelsen inte bara i form av kläder och föremål. En kamera är ett enkelt sätt att komma ihåg och drömma även när du är hemma efter färden och saknar varma nätter och ljusa morgnar i vintertid. Det är många som med självklarhet packar med kameran i resväskan. Det är också många som aldrig blir nöjda med sina resefotografier. Många upplever vid hemkomsten att bilderna känns bleka och intetsägande jämfört med den stora upplevelse man bär i minnet. Varför blir det så, och hur bör man tänka som resefotograf?

Minnet sitter i känslan

Att fånga själva känslan är ofta viktigare än att fånga ett korrekt synintryck. Det är med känslor man upplever minnet som bäst. Det är också med känslor man får bildbetraktare att önska att de en dag skulle vilja resa till denna plats.
Vill man exempelvis fotografera en turkisk marknad är det lätt att på avstånd ta en bild över ett område med många människor och marknadsstånd. En sådan bild kan bli fin, men behöver inte skilja sig nämnvärt från någon annan marknad någon annanstans. Ta istället en fundering på vilken känsla som bör förmedlas i den turkiska marknaden. Troligen vill fotografen illustrera myllret av människor, de färgstarka marknadsstånden och råvarorna, dofterna och värmen. Kanske med ett sådant tänk att fotografen istället zoomar in på några råvaror. Låt säga en puttrande gryta i förgrunden. Med ett stativ och en lite längre slutartid kommer grytan och alla varor vara färgstarka och i skärpa. Ångan från grytan kommer att synas på bilden likt en mjuk slöja och alla människor i rörelse kommer genom rörelseoskärpa att förmedla liv och rörelse.

Våga byt objektiv

Ett fast 50mm objektiv är bra nästan jämt, om man som fotograf kan gå nära nog sitt motiv. Befinner man sig på safari är det dock inte att rekommendera att i alla lägen försöka gå närmre de vilda djuren. Då är det bättre att gardera sig med ett bättre telezoomsobjektiv, exempelvis upp till 400mm.