Design, trender och nyheter

Hur du målar järn

Hur du målar järn

De flesta ytor går att måla smidigt och enkelt om du har rätt färg och utrustning. Det är inte alltid man behöver göra ett allt för rigoröst grundarbete, men ofta är det någonting som förbättrar oddsen för ett resultat värt att visa! När det kommer till att måla smide eller järn har man allt att vinna på att rådfråga proffs! Det är en konst att måla dessa material och om man inte är noga i sitt arbete, kan man få stora problem med rost eller slitage. Grundarbetet är en förutsättning för att man skall nå dit man vill och det finns bra guider om att måla järn att ta del av.

Ren grundstomme

Först och främst är det viktigt att ha en yta som färgen kan fastna på ordentligt. Om ett järnföremål börjat flagna eller rosta, kommer den nya färgen inte att sitta som den skall. Istället finns risk för att även denna färg flagnar snabbt eller att rost förstör och kapslas in i färgen. En vanlig skrapa och eventuellt kanske också en stålborste räcker långt! Se till att vara grundlig och ta hellre lång tid på dig än kort. I vissa situationer är det påväxt och alger som utgör hinder, inte rost och gammal färg. Är det hur det ser ut för dig, kan du tvätta allting noga. Detta räcker många gånger för att man skall få ordning på underlaget. För bättre och mer utförlig info hänvisas du att besöka en målarguide om att måla smide och järn.

Välja färg

En utmaning vad gäller denna typ av måleriarbete är att välja en färg som håller! Det finns färg som är till för just järn och smide vilket underlättar en hel del. Samtidigt bör du fundera över blank eller matt färg. Oavsett vad du målar tillför detta val någonting ytterligare till helheten varför man kan fundera noga runt vad som önskas.