Design, trender och nyheter

Det är microneedling

Det är microneedling

Först kom peeling, sedan fick vi bekanta oss med begreppet kemisk peeling, och nu microneedling? Vad är det egentligen för skillnad? Jo, medan peeling kan göras med krämer eller scrub-produkter, kan kemisk peeling göras med hjälp av syror i små mängder som man applicerar på huden. Syftet är i bägge fallen att avlägsna döda hudceller (och i fallet med kemisk peeling att faktiskt skapa ett helt nytt och föryngrat hudlager!).

Microneedling är något förhållandevis nytt och revolutionerande smidigt! Det innebär att man använder sig av en dermaroller, ett litet redskap som precis som det låter, är en liten mini-roller som man sedan försiktigt rollar över sitt ansikte eller sina problemområden. På rollen sitter ingen mirakelkräm eller dylikt, utan istället en mängd med små nålar. De många nålarna penetrerar det allra översta hudlagret och skapar en mängd mycket små hål. Detta är nästintill helt smärtfritt, tänk dig själv: hur ont gör det egentligen att ligga på en spikmatta på yogaklassen? Inte särskilt, eller hur?

Så funkar Microneedling

De många små hålen stimulerar huden till att bilda nytt kollagen och framförallt nytt elastin. Dessa ämnen är de bägge grundbultarna i det som gör huden spänstig och fyllig. Mer specifikt har microneedling tre huvudsyften, nämligen:

  1. Att bygga upp bindväven det vill säga kollagenet) i de lägre hudlagren,
  2. Att hålla de över hudlagren i så bra skick som möjligt.

En microneedling gör att bindvävens gamla kollagentrådar bryts av, och huden stimuleras att tillverka nya, och dessutom stimuleras tillverkningen av nya elastinfibrer. Denna stimulering sker alltså ”nerifrån och upp” de vill säga från hudens undre lager (dermis) och upp till hudens övre lager (epidermis). Som resultat får du en både mjukare, tjockare, jämnare och dessutom fastare hud.

En microneedling är att föredra framför någon typ av kemisk peeling, eftersom de sistnämnda syftar till att avlägsna epidermis helt och hållet, för att ”odla ett nytt lager”.
En microneedling ändrar inte epidermis grundstrukturer på det sättet, utan stimulerar istället huden underifrån och utåt. Det är alltså betydligt skonsammare än många andra metoder. Drömhuden väntar på dig.