Design, trender och nyheter

Opinionsbildare

Opinionsbildare

Journalisten Fredrik Virtanen har sina rötter i Motala men har under många år bott och arbetat i Stockholm, en stad som han älskar och känner sig hemma i. Virtanen var under många år en av tidningen Aftonbladets främsta profiler, både som nöjesskribent och krönikör på ledarsidan. Han skrev många gånger provocerande och hade starka åsikter om det mesta. På våren 2005 deltog han i Aftonbladets kampanj ”Fimpa!” där han varje dag redogjorde för sina försök att sluta röka i en blogg. Fredrik Virtanen var aktiv i bloggen under flera år och skrev även om nöjeslivet i Stockholm.

Fredrik Virtanens utbildning

Efter studenten från ekonomisk linje på gymnasiet jobbade Fredrik Virtanen som psykvårdare, trädgårdsskötare, lärarvikarie och hade diverse andra ströjobb. Efter en tid lyckades Virtanen få ett skrivjobb på Östgöta Correspondenten som är en oberoende borgerlig morgontidning som grundades i Linköping för mer än 150 år sedan. Det var hans första kontakt med journalistbranschen och det var alltså där som Virtanen inledde sin journalistiska bana. Eftersom Fredrik Virtanens betyg inte räckte till för att söka in på Journalisthögskolan så gick Fredrik Virtanen istället en skrivarlinje på Fridhems folkhögskola i Skåne där han också studerade journalistik. Han fick sedan ett praktikplats på Östgöta Correspondenten med hjälp av arbetsförmedlingen och senare fast jobb på tidningen.

Fredrik Virtanen i USA

Fredrik Virtanen var under flera år Aftonbladets korrespondent med New York som hemmabas. Han befann sig i USA när terrordåden i New York och Washington inträffade den 11 september 2001. Det blev många intensiva månader för Virtanen när han skulle rapportera om det politiska läget i USA till hemmapubliken i Sverige. Fredrik Virtanen anser att vi i Europa många gånger underskattade George Bush som många gånger har framställts som ointelligent och obildad i europeisk massmedia, även om det har visat sig att han ljög om om Iraks påstådda massförstörelsevapen.

Studio Virtanen

Fredrik Virtanen var under flera säsonger programledare för en pratshow som sändes i kanalen TV8 och ZTV. Serien höll på i fem år innan den lades ned. I programmet så fanns ett antal fasta panelmedlemmar som till exempel Fredrik Frage, Jonna Sima, Leo Lagercrantz och Ebba von Sydow. Programmet hade olika inbjudna gäster som Fredrik Virtanen intervjuade med sin provokativa stil. I vissa avsnitt var komikern Henrik Dorsin och TV3-profilen Hasse Aro med. Några av gästerna var Horace Engdahl, Kerstin Hallert, Eva Röse, Fredrik Reinfeldt, Håkan Hellström, Peter Englund och Lasse Berghagen. Robert Aschberg var vid några tillfällen vikarie för Fredrik Virtanen.

Fredrik Virtanen i Karlavagnen

Fredrik Virtanen har jobbat med flera olika radioprogram, bland annat med en tvåspråkig version av Karlavagnen som sänds i P4. Karlavagnen är ett program som sändes för första gången 1993 och de har nästan en halv miljon lyssnare varje vecka. Det är redaktionen som väljer vad programmen ska handla om men det är lyssnarnas berättelser som står i centrum. Tillsammans med Marjaana Kytö så tog Fredrik Virtanen emot lyssnarnas samtal om smått och stort. Tanken med att göra Karlavagnen tvåspråkigt var att göra programmet tillgängligt för fler lyssnare och för nya perspektiv.