Design, trender och nyheter

Strumpor och skor för cyklister

Strumpor och skor för cyklister

Det finns många plagg som är helt nödvändiga för cyklister. Många kommer ihåg att bära cykelshorts, en cykeltröja och andra plagg för över- och underkroppen. Tyvärr glömmer dock många bort fötterna, vilket kan få oönskade konsekvenser. Bland det sista du vill drabbas av när du är seriös med din cykling är nämligen skavsår. För att förhindra att dessa uppstår, bör du införskaffa särskilda cykelstrumpor. För att effektivisera din cykling behöver du även ett par cykelskor.

Cykelskor

Om du använder klickpedaler, bör du använda skor som är framtagna för användning med denna typ av pedaler. Dina skor bör även passa ditt sätt att cykla.

Att tänka på vid köp av cykelskor:

  • Racercyklister bör hålla utkik efter en aerodynamisk och lätt sko.
  • Om du ägnar dig åt mountainbikecykling behöver du istället skor med hållbara sulor som ger ett bra grepp vid behov.
  • Du som pendlar på din cykel eller bara cyklar då och då, bör välja en sportigare modell som ser ut som en vanlig sportsko men fungerar som en cykelsko. Dessa kan du nämligen bära även på kontoret eller i matvarubutiken.

För cykelturer i regn eller slask rekommenderar vi tåskydd eller skoskydd. Tåskydd täcker den främre delen av skon, medan skoskydd täcker hela skon och även en del av ankeln. Dessa skydd är utmärkta för dig som vill säkerställa att dina tår håller sig torra. Bägge typerna av skydd ger dessutom visst skydd mot vind och lite isolering mot kyla, samtidigt som många skoskydd även är vattentäta.

Cykelstrumpor

Dina fötter kan producera en hel del svett under en cykeltur, när du trampar för fullt på pedalerna. Under vintern kan detta leda till att dina fötter kyls ner. På sommaren kan istället skavsår uppstå såvida du inte bär syntetiska material som för bort fukten. Du bör undvika att bära strumpor av bomull annat än för lätt cykling.

Merinoull är ett populärt alternativ till syntetmaterial för cykelturer under såväl vintern som sommaren. Detta material för inte bara bort fukt och torkar snabbt, utan ger även god isolering även i våta väderförhållanden. Om du skulle råka hamna mitt i ett oväntat regnväder är det med andra ord detta material du skulle önska att du bar.