Design, trender och nyheter

Varför använda självtester för infektion?

Varför använda självtester för infektion?

Varför använda självtester för infektion?

Det är viktigt att du testar dig om du misstänker att du kan ha drabbats av en infektion som till exempel klamydia. Om du tillhör riskgruppen bör du också testa dig så att du kan få snabb behandling om det skulle behövas och för att minska smittspridningen. Många könssjukdomar behandlar man med antibiotika med det är inte samma typ av antibiotika för till exempel klamydia, mykoplasma och gonorré. Många uppskattar de självtester för infektion som har utvecklats och blivit väldigt populära de senaste åren. Om du har haft oskyddad sex och dessutom känner av sveda och klåda kan du ha drabbats av klamydia. 

Hur fungerar självtester för infektion? 

Olika självtester för infektion fungerar på olika sätt. Om du vill testa för klamydia så måste kvinnor ta ett prov i vaginan. Det går till så att man helt enkelt gnuggar med en bomullspinne mot insidan av slidväggen. Provet ska sedan skickas till ett laboratorium för analys. Det kostar ingenting att skicka testet och du kan använda samma förpackning som självtestet kom i. I förpackningen finns information och instruktioner för hur självtestet ska gå till. Man brukar säga att självtester för infektion som man gör hemma är lika säkra som de tester man gör hos en doktor. 

Kombinerade självtester för infektion 

Mykoplasma är en infektion som stadigt ökar i Sverige, nästan i samma takt som klamydia. Bägge infektionerna behandlas med antibiotika. Numera kan du köpa kombinerade självtester för infektion. Det innebär att du kan använda ett enda test för att kontrollera om du har klamydia och/eller mykoplasma. Det tar cirka tjugofyra timmar att få svar på självtestet från det att testet har anlänt till laboratoriet. Symtomen på klamydia och mykoplasma är mycket lika, därför är det praktiskt att kunna använda ett och samma test som identifierar olika infektioner. 

Beställ självtester för infektion på nätet 

I nästan alla landsting över hela Sverige kan man logga in och beställa självtester för infektion på nätet. Du måste dock vara folkbokförd i ett landsting som erbjuder självtester för infektioner via internet. Man kan även köpa självtester för till exempel klamydia på nätet. I vissa fall kan man behöva göra självtestet igen. Om du till exempel har gjort självtestet för klamydia innan det gått en vecka innan smittotillfället kan du behöva göra testet igen. Det är viktigt att du snabbt kommer under behandling eftersom en obehandlad klamydia kan orsaka livmoderhalsinfektion eller äggledarinfektion. Läs mer om klamydiatest att beställa här.