Design, trender och nyheter

Vilket är det bästa bredbandet?

Vilket är det bästa bredbandet?

Det bästa bredbandet ger dig snabbt bredband, med god täckning – till ett lågt pris. Vilket abonnemang det är beror däremot på flera faktorer, bland annat bostadsort, behov och om det gäller mobilt eller fast bredband.

Välj mellan fiber och mobilt

  • Fiber
    Fiber ger ett snabbt och stabilt internet till en låg kostnad. Dessutom utan begränsningar för hur mycket det kan användas. Men det är knutet till bostaden.
  • Mobilt
    Mobilt bredband kan användas överallt – där operatören har täckning. Det har däremot begränsningar för surfmängd per månad och går generellt långsammare än fiber.

Bäst internet (snabbhet, säkerhet, stabilitet) uppnås med fiber – men det är inte alla bostäder som har fiber dragit till sig. Då är det mobilt som gäller.

Teknik avgör kvalité

Internet via fiber kan levereras på flera olika sätt – vilket ger olika grader av kvalité. Det kan exempelvis ske genom uttaget till kabel-TV, via nätverkssuttaget eller via telefonuttaget (sämst). När det kommer till mobila lösningar kan surf ske på 2G, 3G, 4G och/eller 5G. Även här finns alltså en viss teknisk skillnad.

Priset – Oftast avgörande

De flesta anser nog att det bästa bredbandet är det som ger tillräcklig hastighet – till lägst pris. För många som bor i en stad finns ett par olika alternativ och då väger priset ofta tungt. När det gäller mobilt bredband kan priset i förhållandet till surfmängd som ingår jämföras.

När jämförelsesidor utser bästa bredbandet…

Det finns flera tester av bredband – de flesta går att se online. Det kan vara tester som fokuserar på hastighet, stabilitet, täckning m.m. Därefter utses det bästa bredbandet utifrån ett sammanlagt betyg på de punkter som jämförts.

Det kan vara mycket genomarbetade tester som verkligen ställer krav på de olika alternativen. Men det är viktigt att komma ihåg att testpanelen alltid betygsätter de punkter som värderas högst av dem. Att en operatör anses ha det bästa bredbandet kan alltså bero på att de erbjuder högst hastighet till ett lågt pris. Men för många är det täckningen som väger allra tyngst och en del kunder skulle aldrig tänka sig teckna ett abonnemang hos en operatör som inte erbjuder kundtjänst via telefon.

Att läsa dessa jämförelser är ett bra sätt att skapa sig en bild av utbud och alternativ. Men man bör självklart utgå från egna behov och välja bredband utifrån dessa punkter. Detta oavsett om det fått högt eller lågt betyg i ett oberoende test.