Design, trender och nyheter

3 saker du inte visste om påskägg

3 saker du inte visste om påskägg

Ägg och godis hör påsken till! Förr i tiden var äggen en stark symbol för vårens återkomst eftersom hönorna inte värpte under vinterns kalla och mörka månader, och efter den stränga fastan fick folket äntligen festa loss och frossa i ägg. Idag frossar vi i godsaker av olika slag till påsk, och godis är för många ett måste. Men visste du det här om påskägg?

  • Att göra presentförpackningar i äggform blev populärt redan på 1700-talet. Då gjordes de i många olika material som glas och porslin, men även i ädla metaller. Dessa ägg var både vackra och värdefulla, och gavs som exklusiva gåvor.
  • Påskägg i pappersmaterial såg dagens ljus för första gången på 1800-talet, men traditionen att gömma påskägg med godis kom inte till Sverige förrän kring 1930-talet, samtidigt som smågodis började leta sig in i butikerna. Att leta efter sitt påskägg blev snabbt en av påskhelgens höjdpunkter.
  • Påskharen, som sägs gömma dessa påskägg, är ursprungligen en tysk tradition som introducerades i Sverige under 1800-talet, men fick sitt stora genombrott på 1930-talet. Enligt sägnen är det påskharen som värper de otroliga äggen som istället för gula och vita innehåller choklad och godis. Inte konstigt att hen försöker gömma dem på så kluriga ställen!

Tänk på detta när du köper årets påskägg!

Att plocka godis för att ge bort som påskägg kan vara riktigt roligt — det finns ju så mycket gott att välja på för att skräddarsy ägget till den som ska få det. Men för den som har (lite för) mycket att hinna med i påsk och inte hinner gå och välja ut den perfekta blandningen finns det genvägar att ta till genom färdigblandade påskägg, som dessutom kan beställas på nätet oavsett var du själv befinner dig. När du handlar dina påskägg på internet kan du enkelt välja innehåll och se till att alla får samma blandning utan att själv behöva sortera godiset. På så sätt får du perfekt blandade påskägg och kan själv lägga tid på annat som behöver göras inför påskhelgen och vänta in leveransen. Sedan återstår bara för dig att agera påskhare!