Design, trender och nyheter

Så väljer du rätt båttrailer

Så väljer du rätt båttrailer

Om du har en båt kan det också vara nödvändigt att ha en båttrailer, både inför och efter båtsäsongen, för att kunna frakta båten till och från vinterförvaringen. Att välja rätt är dock inte helt lätt – det finns flera saker som måste stämma mellan båt och trailer, till exempel längd och bredd. Här får du en kort guide och några tips inför valet av just båttrailer.

Var noggrann med längd och bredd

För att en båt ska kunna fraktas på ett säkert sätt är det viktigt att man hittar en båttrailer som passar den aktuella båten. Köp inte en begagnad trailer bara för att den ser bra ut och är billig – här är det inte läge att chansa om man inte tagit reda på fakta först. Mät båten noggrant på både längden och bredden och skriv ned måtten så du kommer ihåg dom när du börjar leta efter en lämplig båttrailer. Både båt och trailer bör vara ungefär lika långa.

Vikt och lastkapacitet

Båttrailer på strandDet finns även en annan viktig faktor att ha med i beräkningarna inför ett köp av en båttrailer, och det är hur mycket båten väger. Tänk på att angiven vikt sällan stämmer, om det till exempel finns bränsle kvar, samt annan utrusning och inredning som man tagit dit.

På båttrailers finns en maximalt tillåten lastvikt som aldrig får överträdas. Det innebär en fara både för båten, den som ska transportera den men också för andra trafikanter som finns i närheten av ekipaget.

Andra egenskaper på en båttrailer

Förutom att trailern ska klara av båtens storlek och vikt finns även andra egenskaper som är bra att kolla upp och fundera kring innan man slår till.

  • Bromsad eller obromsad trailer
  • Med eller utan stänkskärmar
  • Lampor och reflexer

Detta är bara några exempel på egenskaper och utrusning och förutom allt det ovan nämnda finns ytterligare en sak att ta hänsyn till – och det är din bil och ditt körkort. Har du en stor och tung båt kommer du behöva en rejäl trailer och då är det inte säkert att det räcker med behörighetsgraden B på körkortet. Detta är viktigt att ha i åtanke så att du inte sätter dig och kör en transport som du inte har lov till att göra. Det kan bli en dyr historia!