Design, trender och nyheter

Att tänka på vid köp av vinterskor till barn

Att tänka på vid köp av vinterskor till barn

Under vintern är det viktigt att man klär sig rätt för att hålla sig varm. Blir fötterna kalla är det lätt hänt att man snabbt börjar frysa om resten av kroppen med. Ett par ordentliga vinterskor som skyddar mot väta och kyla kan därför vara en bra investering om man vill undvika att barnet börjar frysa. Innan man köper skor bör man fundera på vad de ska användas till. Om barnet kommer vara väldigt aktivt med mycket lek och spring måste skorna vara slitstarka och ge ett bra stöd. För barn som ofta är ute och leker i snön kan det vara bra att välja ett par vattenavvisande skor som både andas och sitter bra på foten, till exempel kängor med Goretex. Det finns även kängor att köpa med innerskor som man kan plocka ut och ställa på tork.

 

Vilken storlek

Det är viktigt att barnet får prova ut skorna ordentligt för att hitta en storlek som känns bra. Barnets fötter växer och foten ska alltid ha tillräckligt mycket utrymme för att kunna röra sig fram och tillbaka ungefär 1 cm i skon. Man bör därför välja en storlek som är 1-1,5 cm längre än foten. I ett par vinterskor kan det även vara bra att lämna lite plats för ett extra par sockor eller varma sulor.
Vill man köpa en känga som har någon typ av tex-membran bör man välja en rymlig storlek som lämnar ett lager luft kring foten. Luften bidrar till att hålla foten varm genom att likt en termos skapa en slags isolering. Om skorna glappar eller känns för stora trots att man valt en storlek med rätt längd och bredd kan man prova att fylla ut dem med extra sulor. Dessa kan sedan plockas bort när barnets fötter växer.