Design, trender och nyheter

Att vandra Östgötaleden

Att vandra Östgötaleden

Östgötaleden är ett 140 mil långt nät av vandringsleder som sträcker sig mellan Vättern i väst och Valdemarsvik i öst. Längden antyder förstås en mycket variationsrik natur vars förändringar och mångfald bidrar till en vacker och svårglömd vandringsupplevelse.
Beroende på hur långt man vill vandra finns olika etapper att välja mellan. Den mest populära biten är kanske Klosterleden som inte bara bjuder på vacker natur, även kultur och historia är en del av den här unika leden. Vandrar man hela etappen passerar man 5 klostertraditioner, 11 kloster eller klosterruiner och även ett 40-tal vackra kyrkor.
För den som vill vandra långt är etappen som går mellan Kolmården och Krokek ett bra alternativ. Även här bjuds vandraren på kulturupplevelser då sträckan går genom flera större städer. Norrköping, Söderköping, Linköping, Skänninge och Vadstena är exempel på platser man passerar. Den här turen tar ca 11 dagar.

 
Tänk på att ha rätt skor för upplevelsen! Detta är en förutsättning för en trivsam vistelse. Via denna länk hittar du outdoorexperten och deras utbud av vandringskängor.

Exempel på etapper att vandra

Trollegater – Ulrika
Den här etappen är en av de längre (24 km) och har en svårighetsgrad som bedöms till medel. Det som utmärker den här leden är de många grottor som återfinns och kan utforskas i Trollegaters naturreservat som leden går igenom.

 
Trädgårdsföreningen – Gamla Linköping
För den som vill se stadslandskap är den här etappen ett mycket bra alternativ. Då den är ganska kort (endast 4 km) är den perfekt för en mindre dagsutflykt. Leden följer huvudsakligen gång- och cykelvägar och har dessutom god tillgänglighet för funktionshindrade.

 
Borensberg – Berg
Den här lite längre sträckan på 21 km går längs en bilfri grusväg utmed vackra Göta kanal. Här kan man gå genom stora öppna landskap och samtidigt beundra Sveriges längsta allé som kantar en stor del av etappen. Sträckan Borensberg – Berg lämpar sig också mycket bra för cykling. Även den här leden är ett bra val för funktionshindrade.