Design, trender och nyheter

Jackor för alla tillfällen

Jackor för alla tillfällen

Jackor är ytterplagg som har som funktion att behålla kroppsvärmen samtidigt som de ska skydda mot fukt och blåst. Det finns många varianter av jackor att välja bland och vilken modell av jacka man ska välja beror först och främst på när man ska använda jackan. I andra hand kan man utgå från sin klädstil, vilken jacka man tycker är snyggast och vilken jacka som passar till ens övriga kläder. Många väljer att ha flera jackor i sin garderob, dels för att kunna välja jacka beroende på väder och vad man ska göra, och dels också för att kunna välja jacka beroende på vad man har för kläder i övrigt. Exempelvis kanske man har en typ av jacka när man är hemma och ska ta en promenad med hunden, medan man har en annan typ av jacka till jobbet och en helt annan typ av jacka då man går ut på fest eller finare middag.

Olika varianter av jackor

Det finns som tidigare nämnts många olika typer av jackor och många av dem är klassiska varianter som skinnjackor, jeansjackor, dunjackor, parkas, pälsar och kappor. Det som framförallt skiljer olika jackor åt är hur varma de är, hur mycket regn och blåst de tål, vilket material de är tillverkade av och vilket användningsområde de har. Sverige är ett land med mycket varierande och växlande klimat, där det kan vara allt ifrån stekande sol till iskallt och allt från pinande blåst till ihållande regn. Att välja jacka utifrån väder är därför inte det lättaste. För att hitta just din favorit kan inspiration behövas. Det finns en hel del företag som har välfyllda hyllor och otaliga modeller. Oavsett om du söker jackor från Halens eller drömmer om fina varumärken från Europa, är det viktigt att du trivs med vad du bär.

Håll värmen

En jackas främsta uppgift är att värma, men det är ju av förklarliga skäl stor skillnad mellan en jacka som ska värma en sval sommarkväll jämfört med en smällkall vinterdag i norra Sverige. Det finns också specialjackor, som regnjackor och skidjackor, som passar för den aktive som ska vara ute i regn och snö. Skaljackor är en variant av jackor som vind- och vattentäta, men endast lätt fodrade. Dessa kan användas ensamma eller exempelvis med en fleecejacka under, och passar därför bra för dig som gärna klär dig efter lager-på-lager-metoden.