Design, trender och nyheter

BCAA främjar inte bara återhämtningen

BCAA främjar inte bara återhämtningen

BCAA främjar inte bara återhämtningen

BCAA står för branched-chain amino acids (grenade aminosyror) och är en egen kategori skild från övriga aminosyror. De tre aminosyror som tillhör denna kategori är leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror kan antingen omvandlas till glukos, pyruvat eller andra mellanformer för att producera adenosintrifosfat – ett ämne som påverkar cellernas energihantering.

BCAA kan öka din muskelförmåga på mer än ett sätt. De flesta individer tar BCAA för att främja återhämtningen, men genom att ta de grenade aminosyrorna även före träningen kan du minska den takt i vilken dina muskler tröttas ut. Detta kosttillskott kan även hjälpa till att förebygga muskelskada samt träningsvärk. Alla dessa fördelar utgör tillsammans en riktigt god anledning för dig att ta BCAA.

BCAA är ett av de kosttillskott som verkligen är värda pengarna, oavsett om du tar det för sig eller tillsammans med andra kosttillskott. BCAA som inte är smaksatt har ofta en obehaglig smak, vilket gör att du bör köpa en smaksatt variant av detta tillskott. BCAA finns både som färdig BCAA-dryck samt i pulverform, som du med fördel kan blanda med andra kosttillskott i en shake att ta före, under och/eller efter träningen.

Studier på BCAA

BCAA har studerats vetenskapligt i flera olika studier, bland annat i en studie där 12 män i åldrarna 21-25 år slumpmässigt gavs antingen ett kosttillskott eller placebo. Deltagarna fick sedan utföra fysisk aktivitet av samma art och frekvens. Man mätte ett antal variabler såväl före träningen som vid 24, 48, 72 och 96 timmar efter träningen. Forskarna fann då följande:

  • Det var stor skillnad mellan de bägge grupperna vad gäller nivåerna av enzymet kreatinkinas. Höga nivåer av detta enzym är ett tecken på inflammation och nedbrytning av skelettmuskelmassa.
  • Deltagarna i den grupp som fått BCAA upplevde dessutom mindre träningsvärk jämfört med deltagarna i placebogruppen.
  • Återhämtningsförmågan var större hos de deltagare som givits BCAA.

Det man kan ta med sig från denna studie, och även andra studier på området, är att du kan minska muskelvärken och påskynda återhämtningsprocessen genom att ta BCAA före och efter träningspasset. Man har även funnit bevis för att BCAA ökar proteinsyntesen.