Design, trender och nyheter

Bli duktig på bröllopsfoto

Bli duktig på bröllopsfoto

Bröllopsfoto är en konst. Medan många väljer att anlita professionella fotografer, är det inte ovanligt att en anhörig får uppdraget att göra det. Även om man har fotograferat mycket tidigare, finns det ett par saker som är bra att känna till just när det kommer till bröllopsfoto. Även om man som etablerad fotograf aldrig tidigare har fotat ett bröllop, finns det skäl att förbereda sig ordentligt.

Med god framförhållning hinner du öva i rätt miljöer. Ett exempel på det är att ta kontakt med en erfaren bröllopsfotograf och följa med ut på ett jobb. I början kanske du inte tar några bilder själv, utan bara tittar på hur fotografen jobbar och ser vad du kan lära dig.

Få brudparet att känna sig avslappnade

Många brudpar har ingen vana av att stå framför en kamera. Utan kameravana är det lätt att bli lite stel och känna sig obekväm. Någon som är duktig på bröllopsfoto har förmågan att få dem att känna sig avslappnade framför linsen. Ett konkret tips är att lära känna brudparet lite grann, och kanske ta några testbilder några dagar innan dagen med stort D.

Bröllopsfoto och komposition

Ett visst mått av regisserande kan göra gott, inte minst om de känner sig nervösa. Till exempel kan du be dem att ställa sig nära ett träd, eller gå sakta längs en grusgång. Det kan få dem att känna sig lite mindre nervösa inför att stå framför kameran.

Samtidigt är det viktigt att fånga det naturliga, och den rådande stämningen. Framförallt är det bra att kommunicera med dem så gott det går. En fotograf som gömmer sig tyst bakom kameran kan skapa en osäkerhet hos brudparet.

Rätt plats för bröllopsfoto

Hur väl en miljö lämpar sig för foto beror i hög grad på rådande ljusförhållanden. Försök därför att reka miljöer i samma ljus, alltså ungefär samma tid på dagen, som fotograferingen ska ske. Se till att gardera dig för oväntat väder. Om det finns risk för ett mycket starkt solljus, titta då på en lite skuggigare plats på förhand, som kan lämpa sig väl för ett bröllopsfoto. Förbered dig även för regn och reka en skyddad plats.