Design, trender och nyheter

Historia om smörrebröd

Historia om smörrebröd

Smörrebröd är den lyxiga och inofficiella nationalrätten i Danmark som blir mer och mer populär världen över. Smörgåsarna med en tunn brödskiva och rejält med pålägg har sin historia i Danmark på 1200-talet, under en tid då vintrarna var särskilt kalla och man var tvungen att hitta sätt att preservera olika typer av mat så att de skulle kunna ätas tills våren kom. Man började röka och torka både fisk och kött, och det var sedan detta som användes på de första smörrebröden. Även surdegsbröden som sedan skulle användas till smörrebröden kunde hålla under en längre tid. Sillen utanför Sverige och Danmark var under den här tiden relativt ovanlig och kunde bara fiskas under vissa delar på året, vilket gjorde att när man väl lyckades fånga mycket sill så röktes dessa eller preserverades på annat vis så att de skulle kunna ätas en längre tid framöver. Det är därför påläggen på smörrebröd traditionellt sett är kalla.

Smörgåsbord

Smörrebröd på danska kan översättas som smörgås på svenska och det är även därifrån det internationella ordet Smörgåsbord kommer ifrån. Traditionellt så kan man göra sitt egna smörrebröd på ett smörgåsbord som är som en buffé av kalla pålägg som man själv väljer. Den danska varianten är dock helig och ska inte ändras för mycket. Enligt ryktet så var det bönder som först skapade smörrebröd genom att göra en måltid med så mycket energi som de behövde för att klara av sina arbetssysslor på gården. Smörrebröden letade sig snart in till huvudstaden Köpenhamn där det blev en stapelrätt i allt ifrån gastropubar till snabbmatställen.

Smörrebröd är värt att besöka Danmark för

Smörrebröd finns överallt i Danmark och det är absolut värt ett besök till det lilla landet söder om Sverige för att få smaka ett riktigt smörrebröd, lagat på danskt vis. Det är enkelt att ta sig till Köpenhamn med både tåg, flyg och buss, och därifrån till andra delar av Danmark. Att ta sig till Danmark från Sverige med bil är även smidigt, i och med Öresundsbron som länkar de båda länderna och en perfekt helgaktivitet för hela familjen. På alla marknader runt om i landet så kan man alltid hitta ett stånd med färska smörrebröd.

Här finns smörrebröd att köpa till fest!