Design, trender och nyheter

Fördelar med balanscyklar

Fördelar med balanscyklar

Fördelar med balanscyklar

Fördelarna med att lära ditt barn cykla på en balanscykel är många. Att cykla utomhus är till exempel en aktivitet som uppmuntrar barnet att reagerar på sin omgivning och lära sig att hantera vädrets makter. Att i tidig ålder bli utsatt för olika temperaturer, vind, regn och olika slags terräng gör det enklare för barnet att senare övergå till att cykla på en barncykel med pedaler. Här listar vi några av de främsta anledningarna till att börja med en balanscykel och sedan övergå till en barncykel med pedaler (utan stödhjul).

Säkerhet och självförtroende

När ditt barn lär sig cykla på sin balanscykel kan det vara tryggt för barnet att veta att han eller hon helt enkelt kan sätta ner fötterna i marken vid behov. Barnet bör kunna stå över sin cykel och kan därmed gå över cykeln i början för att ytterligare bygga upp självförtroendet innan svårighetsgraden ökas. Just självförtroendet är för övrigt A och O när det gäller ett barns förmåga att lära sig cykla. Det är viktigt att barnet får lära sig detta i sin egen takt. Genom att använda en balanscykel uppmuntras barnet att bemästra grunderna först (att balansera på cykeln) och kan därifrån gå vidare till att lära sig trampa på pedalerna.

Genom att cykla utomhus får barnet lära sig grundläggande trafikregler som till exempel att stanna vid rött ljus, hålla utkik efter trafik och på ett säkert sätt korsa vägen. Att bemästra dessa regler är nödvändigt för att du ska våga släppa ut barnet att på egen hand upptäcka världen på cykel.

Motorik och hälsa

Att cykla på en balanscykel är ett bra sätt för barnet att förbättra sin motorik. Genom att cykla lär barnet sig att bedöma avstånd, blir medveten om sin omgivning samt förbättrar sin styrka och rörlighet. I en tid då vi svämmas över av elektroniska enheter och information är det nyttigt för barnet att prova på så många olika aktiviteter som möjligt. Att ge sig ut på en daglig cykeltur på balanscykeln är ett utmärkt sätt för små barn att hålla sig aktiva. I takt med att de märker hur de utvecklas som cyklister vill de dessutom cykla allt oftare och längre.