Design, trender och nyheter

Shimanos nya pedaler och skor för MTB-cyklister

Shimanos nya pedaler och skor för MTB-cyklister

Shimanos nya pedaler och skor för MTB-cyklister

Shimano har nyligen offentliggjort att såväl varumärkets cykelskor och pedaler för MTB-cykling ska uppdateras. Det rör sig om en hett efterlängtad uppdatering bestående av fyra par nya cykelskor och fyra nya pedaler. Alla skor och pedaler har anpassats för olika typer av MTB-cykling, såsom enduro, downhill och generell cykling i MTB-spår. Här kikar vi närmare på några av dessa nya cykelskor och pedaler.

Shimanos cykelskor AM9 har tagits fram för mer aggressiv cykling såsom enduro och downhill. Nu har de uppdaterats ytterligare och torkar bland annat snabbare samt ger bättre skydd än sin föregångare. Även AM7 kommer släppas i ny utformning. Den tidigare versionen av denna sko var för plattformspedaler, medan den nya varianten är för klickpedaler. Den har ett lägre pris än AM9 samt en hårdare och mer hållbar sula. Även mellansulan ska vara styvare än den i AM9, vilket gör den lämpligare för längre cykelturer i MTB-spåret.

Nya klickpedaler och plattformspedaler

Klickpedalerna M820 ersätter förmodligen de nuvarande klickpedalerna M647, även om detta ännu inte har bekräftats av Shimano. Den nya pedalen spinner vidare på Shimanos snart 27 år gamla teknik för klickpedaler och påminner utseendemässigt om Shimano XT och XTR, förutom stiften. Shimanos M820 har fyra stift på pedalerna vilka kan justeras och bytas ut. Dessa är tänkta att ge ökat grepp. Vikten har minskats från 586 till 546 g mellan M647 och M820.

Shimano introducerar även plattformspedalen M828 för dig som föredrar denna typ av pedal. Den är tänkt att ersätta den äldre modellen MX80 och har en konkav form med tolv stift av rostfritt stål per sida som är utbytbara.

En annan plattformspedal som är på väg in på marknaden är Shimano M8040, vilka kan sägas vara ett bevis på att plattformspedaler idag används flitigare i MTB-spåren än någonsin tidigare. Denna pedal finns i två storlekar: small-medium, vilka passar skor av storlekarna 36-44, och medium-large för dig med skostorlek 43-48. Dessa nya pedaler har 10 stift på respektive sida och en något konkav utformning. Pedalerna kommer säljas med stift av storlekarna 3 mm respektive 5 mm och sägs väga 460 g i storleken small-medium och 503 g i storleken medium-large.