Design, trender och nyheter

Samlad information

Samlad information

Om du behöver pengar snabbt och inte kan eller vill förklara för banken varför, är privatlån din bästa chans. Ett privatlån är nämligen ett lån utan säkerhet, du får använda pengarna hur du vill och behöver inte klargöra vilket syfte för banken. Men även om det låter väldigt bra att kunna låna 200000 kronor direkt utan förklaringar, måste du känna till vissa saker med privatlån.

Lån utan säkerhet – för dig och banken

Ett privatlån på 200 000 kronor är ett ganska stort lån. Den här sortens lån medför en viss osäkerhet för banken som varken har ett hus eller en ny bil som säkerhet. För att öka säkerheten sätter bankerna högre räntor för privatlån, de är alltså mycket dyrare att ta än exempelvis ett bolån. Med det sagt är det extremt viktigt att du är 100 % säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet samt att du kan betala av varje månad. Räkna ut totalkostnaden för lånet och kontrollera även vad månadskostnaden kommer bli. Glöm inte dolda avgifter som uppläggnings avi och liknande.

Gå igenom dessa punkter

Den första frågan du ska ställa dig själv är ”behöver du verkligen låna 200 000 kronor?”. Vad ska du använda pengarna till? Kanske har bilen gått sönder och du behöver fixa det illa kvickt? Detta kan vara en rimlig anledning till att låna pengar. Men att låna 200 000 kronor för att åka på en härlig semester, shoppa kläder eller liknande, är inte en särskilt bra anledning till att ta ett privatlån. Nästa sak du ska gå igenom är om du verkligen behöver låna 200 000 kronor, kanske kan du spara ihop hälften själv? Ju lägre lån, ju lägre kostnader och större säkerhet. Gå igenom din ekonomi samt räkna ut kommande löner för att vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet. Skulle det värsta hända, exempelvis att du förlorar din inkomst genom varsling eller liknande, vad ska du göra då? Finns det någon i din närhet som kan hjälpa dig om du inte klarar av att betala tillbaka?

Fundera noggrant innan du lånar pengar från banken.