Design, trender och nyheter

Tips för att välja rätt kattförsäkring

Tips för att välja rätt kattförsäkring

Har det blivit dags att försäkra katten? Kanske är det familjens första kattunge eller en äldre katt som ska försäkras på nytt. Oavsett är det viktigt att hitta en kattförsäkring som passar utifrån flera olika faktorer – bland annat ålder. Nedan följer några tips för att hitta rätt i försäkringsdjungeln.

Utgå från katten

Ung eller äldre? Inne- eller utekatt? Vilken kattförsäkring som ska väljas beror mycket på vilka omständigheter som finns. Är det en kattunge som ska försäkras kan det vara bra med en mer täckande försäkring då mycket kan hända under dom första månaderna och åren. En äldre katt löper större risk att drabbas av sjukdom, så även där kan det vara värt med en mer omfattande försäkring.

Beroende på om djuret vistas utomhus eller endast inomhus kan också vara avgörande. Utomhus finns större risker för olyckor och därmed kan det även här vara nödvändigt med en mer omfattande försäkring.

Jämför kattförsäkring

När en kattförsäkring ska väljas kan det vara klokt att kolla på vilka alternativ som finns. Det finns många försäkringsbolag att välja bland och för att hitta rätt är det bra att jämföra. Dom två kanske viktigaste punkterna att kolla närmare på är:

  • Vad ingår?
  • Veterinärvårdsbelopp
  • Självrisk

Vad som ingår i en kattförsäkring och inte kan skilja sig mycket – i vissa ingår till exempel mediciner, tandvård och röntgen medan det inte ingår i andra. Ju mer som ingår desto högre brukar premien vara men ofta kan det vara nödvändigt att kosta på, för att slippa höga kostnader om olyckan skulle vara framme.

Känns det svårt att jämföra olika försäkringar på egen hand finns jämförelsesidor att tillgå, där det finns samlad information och en tydlig överblick kring vad dom olika försäkringsbolagen erbjuder.

Att tänka på

Dom flesta försäkringsbolagen erbjuder försäkringar från 6 veckors ålder men det finns ett fåtal som erbjuder teckning tidigare än så. Vad gäller äldre katter så är det många som tror att det inte går att försäkra dom, men det går faktiskt. Vissa erbjuder försäkring oavsett ålder medan andra har en maxålder på ca 7 år.

Den som är på jakt efter en kattförsäkring till en äldre katt kan dock behöva leta lite mer – men omöjligt är det inte. Även om åldern känns som ett hinder, eller att det känns onödigt med en försäkring, så kan det faktiskt bli billigare jämfört med att söka veterinärvård för skada eller sjukdom.